Schema de culori a casei tale este o parte importantă a amenajării acesteia. Și, dacă ești un fan al unui stil simplu, dar sofisticat, pentru casa ta, îți poți planifica un design de interior pe nuanțe de albastru.

Există un motiv pentru care albastrul se află mereu în prima parte a listei de culori preferate de majoritatea oamenilor. Fiind o culoare cu stil, prietenoasă și primitoare, albastrul atrage persoanele de toate vârstele și sexele. Este o culoare plăcută ochilor și ușor de integrat în decoruri. Este o culoare rece care îți spune să te calmezi și să reduci puțin ritmul. 

Vom aprofunda aici efectele pe care le are asupra noastră un design de interior pe nuanțe de albastru, precum și unele reguli și sfaturi despre cum să utilizăm această culoare.

Efectele psihologice ale unui design de interior în nuanțe de albastru

Cum te face să te simți culoarea albastră? Ei bine, culoarea albastră aduce o oarecare seninătate. Poate fiindcă este culoarea cerului și a mării. Privește în acest sens: cerul albastru indică o vreme liniștită, acest lucru însemnând o viață mai ușoară. 

Conform credinței populare despre terapia prin culoare, albastru este culoarea minții. Este liniștitoare, calmantă și se crede că evocă claritate, puritate și intuiție crescută. 

O cameră albastră va avea cu siguranță un efect calmant asupra ta în zilele pline de stres. În mod interesant, în cultura budistă tibetană, albastru este culoarea înțelepciunii.

Când vine vorba de designul de interior albastru în casa ta, fiecare nuanță de albastru are propria semnificație. În timp ce nuanțele puternice, închise de albastru stimulează o gândire clară, nuanțele mai deschise sunt liniștitoare și ajută la concentrare. 

Efectele estetice ale unui design de interior în nuanțe de albastru

Din punct de vedere estetic, un perete profund bleumarin adaugă o notă de dramatism, iar un albastru pal pudrat oferă decorului casei tale o vibrație subtilă — dând impresia unui spațiu delicat, ce trebuie prețuit.

Orice nuanță de albastru alegi pentru casa ta va depinde de  stilul tău decorativ. Albastru ajută la crearea unei ambianțe variate – de la o ambianță nautică până la una regală. Cu toate că este o culoare rece, albastrul nu îți dă fiori. Mai degrabă, este primitoare și aduce pace. 

Dacă vrei să folosești un albastru intens în interiorul casei talei, va trebui să acționezi cu precauție. Din moment ce tonurile de albastru iubesc soarele și lumina naturală, este o idee bună să folosești culoarea în camere în care ferestrele sunt îndreptate spre sud, sud-est sau sud-vest. Evită să folosești albastru la interior în camere umbroase orientate spre nord, ce nu sunt iluminate de lumina directă a soarelui. Culoarea poate face un spațiu să arate rece și mohorât.

Răspunsul fiziologic la culoarea albastră

Cu cât o culoare este mai puternică și mai intensă, cu atât mai atrăgătoare, dar și obositoare pentru ochiul uman. Mai multă lumină este reflectată în ochi, cauzând un stimul mai puternic. Nuanțele mai pale sunt mai relaxante. Privind insistent prea mult la o anumită culoare intensă, precum roșu, poate stimula excesiv bastonașele și conurile sau celulele senzoriale ale ochiului. 

O culoare complementară de o intensitate mai scăzută poate atenua această oboseală. De asemenea, ajută la controlul anxietății, pulsului sau al tensiunii arteriale. De aceea uniformele medicale sunt în nuanțe deschise – pentru a combate intensitatea roșului sângelui și albului din spital.

Modalități grozave de a încorpora interioarele în nuanțe albastre

  • Combină și potrivește albastru cu o nuanță deschisă pentru o paletă de culoare uluitoare
  • Decorează cu multe accesorii albastre
camera cu accesorii albastre
  • Folosește tablouri albastre pentru a accentua schema de culori
accente de albastru prin tablouri
  • Creează un perete central albastru
perete central albastru
  • Folosește stucaturi albastru cu alb
camera albastra cu stucaturi

La final

Un design de interior în nuanțe de albastru îți poate aduce aceeași căldură ca o îmbrățișare sau o gură mare de aer. Această culoare ne atrage cu profunzimea sa. De la sufragerii, camere de luat masa, dormitoare decorate în albastru la camere, băi și bucătării în nuanțe pale — culoarea este una dintre cele mai populare opțiuni pentru designul interior.

Poți folosi diferite nuanțe de albastru pentru a crea stări diferite. Albastrul poate deveni cu ușurință o culoare rece sau caldă, în funcție de nuanța aleasă. Fie că îți dorești o cameră decorată discret, fie îndrăzneț, este strict alegerea ta. 

Comentariile sunt închise.